Adminisztratív Adatbázisok Egyesítése 2020

Az Adminisztratív Adatbázisok Egyesítése (AAE) a Diplomás Pályakövetési Rendszer adatintegráción alapuló modulja, amelynek keretében a Felsőoktatási Információs Rendszerben (FIR) tárolt egyéni szintű adatokhoz kapcsolunk hozzá anonim módon más államigazgatási rendszerekben (Nemzeti Adó- és Vámhivatal, Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő, Innovációs és Technológiai Minisztérium és Diákhitel Központ Zrt.) tárolt tényadatokat. Ezzel lehetőségünk nyílik az egyes intézményekben, képzéseken végzett hallgatók munkaerőpiaci helyzetének (pl. munkaerőpiaci státusz, jövedelem) vizsgálatára, hatékonyan támogatva az intézményi stratégiaalkotást, a szakpolitikai döntéshozatalt és a munkaerőpiaci szereplőket is. A 2020-as kutatás alapsokaságát a 2011/12 és a 2017/18 tanévek között abszolutóriumot szerzett személyek képezik.

Az interaktív keresőfelület lehetőséget ad arra, hogy négy különböző végzett évfolyam tanulmányi és munkaerőpiaci adatait vizsgálhassuk minden olyan képzésen, amelyen az adott tanévben legalább tizenöten sikeresen végeztek. Néhány kattintással választ kaphatunk – többek között – olyan kérdésekre, hogy az adott szakon és évfolyamon végzettek milyen gyorsan helyezkedtek el, mekkora jövedelemmel rendelkeznek, mely ágazatokban és milyen munkakörökben dolgoznak, valamint milyen arányban és irányban tanulnak tovább.

Mi mindent olvashatunk még ki az adatokból? Az elkészült DPR AAE 2020 gyorsjelentés segítségével még többet tudhatunk meg a végzettekről: Letöltés


Az Adminisztratív Adatbázisok Egyesítése 2020. évi kutatásban az előző, 2018. évi kutatáshoz képest az adatközlő partnerekben, az integrált adatkörökben és ezáltal egyes esetekben a számítási módszertanban is változtatások történtek, ezért a 2020. évi kutatási adatok a korábbi 2018. évi kutatás eredményeivel csak korlátozottan vethetők össze.