Aktív hallgatói kutatás

A magyarországi Diplomás Pályakövetési Rendszer (DPR) kérdőíves modulja 2010 óta gyűjt adatokat – a frissdiplomások mellett – az aktív hallgatói jogiszonnyal rendelkezők munkaerőpiaci helyzetéről, munka melletti tanulási aktivitásáról, illetve a képzéssel való elégedettségéről. Az adatfelvétel módszere a „Frissdiplomás-kutatás”-hoz hasonlóan az online kérdőíves megkérdezés.

Az „Aktív hallgatói kutatás” adatbázis interaktív online felületének használata támogatást nyújthat egyrészt a pályaválasztás előtt állóknak, másrészt azoknak, akik már részt vesznek valamilyen képzésben, és továbbtanulási vagy egyéb képzési szándékuk van.

A felületen megismerhetők a tanulmányokhoz kapcsolódó alapinformációk: folytatnak-e a hallgatók párhuzamos tanulmányokat, dolgoznak-e a tanulmányok alatt, tanultak-e külföldön, illetve terveznek-e külföldön dolgozni a végzést követően? Ezen kívül az interaktív online felület segítségével pontosabb képet kaphatunk arról, hogy milyen mögöttes motivációk mozgatták a hallgatókat egy-egy képzési területen megkezdett tanulmányokat illetően.